Nieuws

De stichting is een feit!

Gepubliceerd op 26 november 2018
In één van mijn eerdere blogs heb ik het gehad over het oprichten van een stichting, omdat we het belangrijk vinden dat het Arte Right To Education project op eigen benen kan staan. Onafhankelijk van Arte en financiële ondersteuning vanuit het Rijk. Het goede nieuws is dat we dit inmiddels hebben waargemaakt; de stichting is een feit!
DE FOUNDATION

De Arte Responsible Stone Foundation heeft een duidelijke missie: het naar school krijgen van kinderen in ontwikkelingslanden waar steengroeves zijn. Vanuit het Arte-netwerk zijn we in contact gekomen met een creatief non-profit communicatiebureau en samen met hen hebben we deze website ontwikkeld. Naast gedetailleerde informatie over het project kunnen mensen hier doneren. Alleen met voldoende middelen kunnen we de vlek verder uitbreiden. Dit ook past binnen onze lange termijnvisie van Arte om een zo groot mogelijke positieve impact te maken over de gehele waardeketen van groeve tot eindproduct.

JAARLIJKSE VRIJWILLIGERSDAG: ARTE FOR INDIA FESTIVAL

Om alvast een basisbedrag in te zamelen voor onze Foundation, hebben we onze jaarlijkse vrijwilligersdag van Arte gekoppeld aan een food & music festival op het bedrijventerrein van Arte. Samen met eerdere donaties aan de Foundation is ruim € 14.326,-opgehaald.

[rev_slider alias=”festival 2018-2″]

Meerdere afbeeldingen: Festivaldag Arte For India 2018 (fotografie: Peter Kofflard, Stichting The GreenBox)

TEGENSLAG

Het geld dat we hebben opgehaald is een super mooi begin waar we trots op zijn. Sinds de start van het project in juni 2018 zijn er al 36 kinderen die niet naar school gingen nu ingeschreven op een school! We hebben nog wel een lange weg te gaan. Kindhuwelijken is een groot probleem in ons projectgebied. Laatste periode zijn 15 minderjarige meisjes uitgehuwelijkt, ondanks dat het bij wet verboden is. Dit is moeilijk te begrijpen en te bevatten, maar het geeft tegelijkertijd ook de noodzaak aan om door te gaan met ons project.

We moeten namelijk niet vergeten dat India één van de vijf grootste steenindustrieën in de wereld heeft. Het projectgebied –  Ballikurava Mandal – en het aantal kinderen dat niet naar school gaan hebben we dankzij de baseline studie* goed in kaart. In dit gebied zijn ongeveer 25 grote en kleine bedrijven gehuisvest die graniet winnen, verspreid over acht dorpen. Volgens de baseline studie gaan 241 kinderen niet naar school. De komende jaren willen we het Arte Right To Education project steunen en onze betrokkenheid verder uitbouwen, zodat we deze kinderen die in de gebieden rondom de steengroeves werken een toekomst kunnen geven doordat ze naar school gaan in plaats van te werken.

WEER NAAR INDIA

In november vertrek ik weer naar India om daar onder andere met de onlangs aangenomen ‘mobilizers’, ouders en kinderen bij te praten over de voortgang en onze plannen. Het blijft gewoon ontzettend belangrijk om regelmatig mijn gezicht te laten zien en grip te houden op het project.