Right to Education

WAT IS

ARTE RIGHT TO EDUCATION?

Het project Arte Right To Education heeft als doel kinderarbeid rondom de steengroeves van het Zuid-Indische Ballikurava Mandal (Prakasam) te stoppen en de kinderen uit dit gebied weer naar school te laten gaan. Kinderen verdienen namelijk een eerlijke kans op een betere toekomst.

NAAR SCHOOL

We creëren een Child Labour Free Zone in de twaalf dorpjes rondom Ballikurava Mandal. Samen met NGO’s ter plekke, Arisa (voorheen Landelijke India Werkgroep) en een plaatselijke leverancier willen we ervoor zorgen dat kinderen onderwijs krijgen. Die scholen zijn er, want alle dorpen hebben een staatsbasisschool. En verderop in de regio is een middelbare school. Er gaan alleen niet veel kinderen naar toe. Omdat er armoede is en kinderen vaak werken.

Lees meer van Niels

KINDERARBEID

We brengen een mentaliteitsverandering op gang.

Voorzitter Niels: “We hebben ervaren dat het effectief is om hiermee te beginnen. Gezinnen moeten het belang inzien van educatie, alleen dan kunnen we zorgen dat steeds meer kinderen structureel naar school gaan. We werken sinds het begin hard aan het opzetten van een Child Labour Free Zone. Deze wordt uiteindelijk door de lokale bevolking, bedrijven en overheid in stand gehouden.”

BIJ DE BASIS

BEGINNEN

Niels: “Dat is mensen overtuigen dat ze door scholing een grotere kans hebben op een beter leven. En door ze kosten uit handen te nemen. Kosten die ze bijvoorbeeld hebben om hun kinderen te laten eten. Daarom kijken we ook hoe we daarin iets kunnen betekenen.” Om te weten waar en hoe die verandering moest beginnen, verrichtte Arte een Baseline-onderzoek en bracht zo de populatie in beeld.”

mobilizer

Mobilisers

Inmiddels werken er in alle twaalf dorpen zogenaamde mobilisers. Zij gaan voor Arte Responsible Stone Foundation van deur tot deur om met mensen te praten. Niels: “Als er kinderen zijn die niet naar school gaan, overtuigen ze de ouders om dat wel te doen. Ze voeren dialoog met de ouders en proberen door middel van gesprekken een mentaliteitsverandering teweeg te brengen bij de ouders.”
MEISJES IN HET HUISHOUDEN

Dat de mobilisers dagelijks bij mensen aankloppen, heeft ook een ander effect. Niels: “Het is een goede extra manier om te signaleren. Er blijken bijvoorbeeld nog meisjes in de huishouding te werken bij gezinnen. Zij krijgen geen onderwijs. Door de mobilisers kunnen we onze baseline voortdurend aanpassen. En door te signaleren, kun je iets doen.”