A.R.T.E. project: Taking Next Steps

A.R.T.E. project: Taking Next Steps

Het coronavirus heeft wereldwijd invloed op de arbeidsomstandigheden, zowel in Nederland als in India waar wij ons graniet inkopen. Ondanks deze moeilijke tijden blijven wij in contact met onze partners in India om samen de ‘Child Labour Free Zone’ te realiseren en elkaar te helpen in deze uitzonderlijke tijd. De wereld is sinds januari totaal veranderd, toch geven we jullie graag inkijk in de internationale bijeenkomst ‘Taking Next Steps’. Niels, Financieel Directeur Arte, was hier op uitnodiging van het ministerie aanwezig om het A.R.T.E. project toe te lichten.

 

Eind januari werd ik namens Arte uitgenodigd door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, voor het geven van presentaties en een seminar tijdens de internationale bijeenkomst ‘Taking the Next Steps’. Na een selecte ontbijtbijeenkomst in Leiden werden afspraken gemaakt hoe kinderarbeid verder aangepakt en teruggedrongen kan worden. Tijdens deze ontbijtbijeenkomst waren naast minister Kaag, Nobelprijswinnaar Kalaish Satyarthi, ILO voorzitter Guy Ryder en enkele bedrijven aanwezig.

 

In een panel met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Niggie van Werkgelegenheid uit Nigeria heb ik een toelichting gegeven op het A.R.T.E. project in India. In voornoemd project werken we samen met partijen om rondom de groeve van onze leverancier kinderarbeid in India te bestrijden door kinderen educatie te bieden. Niet door scholen te bouwen maar door een mentaliteitsverandering op gang te brengen en sociale controle op te zetten. Ons project wordt ondersteund door een film gemaakt met de RVO, te bekijken via deze link.

 

De tweede dag mocht ik samen met Mr. Venkat Reddy van de MV Foundation een break-out sessie invullen als verdere uitwerking van onze ‘Area Based Approach’. Met als vraagstuk hoe NGO’s en bedrijven uit Nederland en India kunnen samenwerken om deze mentaliteitsverandering daadwerkelijk te realiseren.

 

De tweedaagse bijeenkomst was erg inspirerend, waarbij wij als Arte nieuwe nieuwe inzichten en energie hebben gekregen om iedereen die iets bijdraagt in onze keten een positieve impuls te geven!

 

Door de positieve reacties en onze inspanningen is Arte inspirator voor andere bedrijven om ook aan de slag te gaan met de keten en het verdere terugdringen van kinderarbeid.

 

Aan het einde van de bijeenkomst heeft Arte een commitment afgegeven voor 2025, hierin leggen wij vast wat wij over 5 jaar bereikt willen hebben.

 

“Together with the community get the quarry owners and labour contractors active engaged and stimulate the local government to make child labour policies and age verification systems by local social dialogue and formalise labour arrangements”.

 

Kort en krachtig: get the business involved!

Over de auteur

Niels is voorzitter en grondlegger van Arte Responsible Stone foundation. Daarnaast is hij financieel directeur van bedrijf Arte uit Helmond.